Erzurum’da sıcaklıklar düşüyor, yüksek kesimlerde çığ tehlikesi sürüyor
AJANS DOĞU – Erzurum ve çevresinde hava yeniden sertleşiyor. Meteorolojik değerlendirmeye göre bölge genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkili olacak, gece saatlerinden itibaren Erzincan’ın doğusu ile Erzurum’un batı ve güneydoğu kesimlerinde kar yağışı görülecek.
Yetkililer, özellikle buzlanma, don, pus ve yer yer sis nedeniyle vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Mevsim normallerinin altında seyredecek hava sıcaklığıyla birlikte ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde düşüş ve yüksek kesimlerde çığ riski öne çıkıyor.
Gece saatlerinden sonra kar etkisini artıracak
Tahminlere göre Erzurum’un bazı ilçelerinde gece saatlerinden itibaren kar yağışı başlayacak. Aşkale, Hınıs, Horasan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman ve Tortum’da parçalı ve çok bulutlu havaya gece karı eşlik edecek.
Merkez ilçeler Erzurum, Aziziye, Palandöken ve Yakutiye’de ise gün boyunca parçalı ve çok bulutlu hava bekleniyor.
Buzlanma ve don uyarısı yapıldı
Bölgede etkili olması beklenen soğuk hava nedeniyle buzlanma ve don olayına karşı uyarı yapıldı. Sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis hadisesinin de görülebileceği belirtilirken, özellikle sürücülerin trafikte daha dikkatli hareket etmesi gerektiği vurgulandı.
Doğu yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek rüzgârın soğuk havayı daha fazla hissettirmesi bekleniyor.
Yüksek kesimlerde çığ tehlikesi sürüyor
Meteorolojik değerlendirmede bir diğer dikkat çeken başlık ise çığ tehlikesi oldu. Bölgede yüksek kar örtüsünün bulunduğu eğimli ve dik yamaçlarda çığ riskinin devam ettiği bildirildi. Yetkililer, hem vatandaşların hem de ilgili kurumların olası olumsuzluklara karşı tedbirli olması gerektiğini kaydetti.
İlçelerde beklenen hava durumu
Erzurum kent merkezinde en yüksek sıcaklığın 3 derece olması beklenirken, bazı ilçelerde sıcaklık sıfırın altına inecek. Karayazı’da eksi 2, Tekman’da eksi 3 dereceye kadar düşmesi beklenen sıcaklıklar, bölgede soğuk havanın etkisini hissettirecek.
İspir ve Uzundere’de 9 derece ile nispeten daha yüksek sıcaklık öngörülürken, Oltu ve Olur’da 6, Tortum’da 5, Horasan, Karaçoban, Pazaryolu ve Çat’ta ise 4 derece bekleniyor.
Uzmanlar, özellikle gece saatlerinden sonra yola çıkacak vatandaşların güncel hava ve yol durumunu takip etmesini, kırsal ve yüksek rakımlı bölgelerde ise çığ ve buzlanma riskine karşı daha dikkatli davranmasını öneriyor.